Drop Bar Menu

Saturday, January 31, 2009

the making of...

ohayo! ^_^
hari ni aku bangun lambat , sebab ? entah , dalam pukul 10 camtu . hehe . erm , bangun dari tidur , aku pergi siapkan diri , tulis2 kat diary , then turun bawah , kacau adik aku tengah main komputer . dah menjadi hobi . :DD

bonda aku dah keluar pergi amek amir taekwondo kot . then , kebosanan mula melanda . perut pun tgh lapar , tengok atas meja makan , kosong . haha . tengok dapur , pun kosong . so , usha la apa yang ada dlm peti sejuk , found something to cook ! so , nak start la memasak , tetibe nawaitu tersekat , nampak biskut marie kat tempat biskut , nampak pulak milo , nampak butter dalam fridge , hrmm . maka timbullah idea dari akal yang dikurnia Ilahi ni .


Good Idea Pictures, Images and Photos

So , panggil adik aku ,


bdkbaik ; Amar ! sini kejap .
bdknkal ; asal ? apa dia ?
bdkbaik ; nak tolong akak tak ?
bdknkal ; tolong apa ?
bdkbaik ; akak nak buat kek batik ni , awak nak tolong tak ?
bdknkal ; erm , tengok lah .
bdkbaik ; alaa , jom la . akak ajar awak buat sekali .
bdknkal ; ok , kejap , amar tgh tgk Goal.com ni , nanti amar datang .
bdkbaik ; ok , cepat sikit tau


so , dengan hati yang penuh keazaman , kami mula mengumpul bahan2 untuk membuat misi kali ni ,

ramai kawan aku yang wonder ape recipe' nak wat kek yang marvelous ni , haha .
korang tgk la .



  • butter - 250g
  • susu - 1tin
  • biskut marie - 1packet
  • milo - 3/4 cup
  • cocoa powder - 1 1/4 cup
  • cashew nuts
  • cooking chocolate

ok , tu la dia ingredient . hehe . aku wat 2 set , so ganda 2 la . ok , lets move on to the next step .

bukak gas & nyalakan api , pastikan jgn terlalu besar . then masukkan butter . semua sekali , tunggu sampai cair .



Izz Cullens (bukan nama sebenar) tgh masukkan butter dgn khusyuknya .

Pembantu chef sedang cuba menolong , bagus bagus . :)

butter yang sedang dicairkan . kacau kacau kacau...

ok next , bila dah diyakini cair tu , masukkan susu pekat manis yang telah dibeli kat Giant bt. Caves . tempat lain xleh , tak sah . hahahaha . :D kacau dan gaul dan kacau dan gaul , sampai lah nampak bubble2 tanda dah menggelegak . hehe .

fuhh , tengok je la betapa pro Izz Cullens memasukkan susu ke dalam kuali . haha .

bila dah agak2 menggelegak sikit tu , masukkan milo & cocoa powder kedalam kuali dan gaul hingga sebati . bak kata omputeh , mix it well . yeahh ! haha .



tangan amar yang gaul uh , tu sebab tak berapa cantik . hahahaha .

step berikutnya , bila dah well-mixed tu , masukkan biskut marie yang dah dipecah2 dan dilunyai2 kan . hehe , gaul lagi gaul lagi gaul lagi . fuhh , time ni penat ohhh nak gaul , macam kacau dodol je . ngehs :) amar pulak da start lari kan diri . ...... dah malas la tu ,


taraaaa , ni lah hasil bila dah siap gaul , cam tak lawa je . hurmm .

lepas tu , masukkan dalam tray yg dah dililit dengan aluminium foil , macam ni , nampak?

lepas dah selesai , letak kat tepi untuk sejukkan ia . amek cashew nuts & cincang cincang sampai jadi kecil , wuu , penat ooo . bonda aku tak bagi guna blender . terpaksa buat cara tradisional .



nexto , panaskan cooking choc , tapi jgn letak tros dalam periuk or ape2 je la . letak dalam mangkuk yang diatas something yang panas . kalau cara aku , letak air dalam periuk kecil , pastu panaskan air & letak mangkuk uh kt dalam air yang tgh menggelegak tu .





->>

then , bila dah cair tu , ratakan choc atas kek yang dah dibiar sejuk tadi .




malas nk tulis apa2 description , penat .

fuhh , dah nak siap dah ni , last but not least . put the nuts ke atas choc td .




and wallahhhh ! siap dah , so , ni lah hasil nya . ngeh ngeh .


lusa , nak bawak g skola , bagi kawan2 , sempena nak pindah skola . wuuu~ sedih bila fikir benda ni , erm , so , korang ! here i come ! jangan tak sabar nak rasa . hehe . so , pesanan penaja . sesape yang nk try buat , you may try this at home . dah diluluskan oleh Kementerian Kek dan Batik . hahaha. sekian .



31/01/2009 , love&wishes from IzzatZaid . Salam (:

3 comments:

  1. Masyok giler ko masak... Ak dah lama x mkn kek batik.. rindu ah.. wat kan utk lah nnti...

    ReplyDelete
  2. mmg ak wat utk korang pun , termasuk la cik Fatimah oiii . hehe

    ReplyDelete
  3. aku tade pun.dah r.ni nak majuk ni.awak msti x ingat kite punn nak makan.nak gakkkkkkkkkkkkkk"(

    ReplyDelete