Drop Bar Menu

Sunday, June 13, 2010

3 Idiots ; aal iz well :)

fuhh , just watched this movie recently .
and know what .. the movie is wonderful !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(giving u 50 (!) signs) *selalu nya aku guna 1 je k . kalau boleh nak bagi bpe ribu , juta , million ..
ahh , cerita ni best sangat ! oke la . meh sini aku bg sikit sinopsis eh . kalau amek dari internet ;

3 Idiots is a comedy of ideas that is as provocative as funny, as wildly entertaining as insightful. A laugh-riot that talks about the most important of human pursuits: self-actualization.

Two friends (Madhavan and Sharman Joshi) embark on a quest for a lost buddy. On this journey, they encounter a long forgotten bet, a wedding they must crash and a funeral that goes impossibly out of control. As they make their way through the perilous landscape, another journey begins: their inner journey through memory lane and the story of their friend – the irrepressible free thinker Rancho (Aamir Khan), who in his unique way, touched and changed their lives. It's a story of their hostel days that swings between Rancho's romance with the spirited Pia (Kareena Kapoor), and his clash with an oppressive mentor, Viru Sahastrabudhhe (Boman Irani). And then one day, suddenly, Rancho vanishes....

Who was he? Where did he come from? Why did he leave?

The friend who influenced and inspired them to think creatively and independently, even as the conformist world called them three idiots. Where is the original idiot now?

Finally in misty mountains of unparalleled beauty, the friends find the key to the secret.

ahh , mesti bosan kan ? haha . in simple words .. let me tell you .

I guess the main theme for this movie is life , dreams , friendship , education and ... a bit love and family . :) so kira all the way round lengkap la . tak sah kalau movie takde love kan ? even dalam war ada love . ahakz .

so awal dia start dengan flashback life 3 orang sekawan time dekat university , one of the best university in India (like stated in the movie) . HAHA budak2 lain mostly belajar macam robot . menghafal , memuaskan hati cikgu , apa yang cikgu tanya itulah yang diorang jawab . but this 1 guy , named Rancchoddas Shyamaldas Chanchad or Rancho (Aamir Khan) , had his own way of thinking . HAHA . everything he said make sense , but not for the 'book-worms' and robots . so cikgu2 tak suka dia and ramai tak puas hati dengan dia sebab dia bawak pemikiran lain daripada yang lain . oke.. for example , kata dia

don't run behind success , go towards excellence and success will follow you up .

The lion in the circus also learns to sit on the chair , fearing the whip held in his owner's hand , but we call such lion well-trained , not well-educated .

haha , bagi aku . smart gila quote ni ! that's his style . meaning , jangan kejar kejayaan , cari kecemerlangan and kejayaan akan datang sama . yup , jangan belajar untuk dapat degree je or untuk sekadar cemerlang atas kertas periksa , untuk diisi pada kertas kosong . belajar untuk kepuasan , belajar untuk berjaya dalam hidup , jangan jadikan sijil tu ukuran . jangan belajar sebab kena paksa , tapi sebab diri tu nak . well , ask your heart what do you want to be , and follow it , go through life living with your talents , not by which what you are asked to be . wahhh ! hebat gitu .

ya Allah , gaya dia sangat mengagumkan aku . and so , masa dorg bertiga ni kat kolej , macam2 benda dorang buat . nakal2 semua . HAHA . because they enjoy their lives studying within the surrounding environment . bukan stress dok menghadap buku . banyak la cabaran yang dorang hadapi , dengan cikgunya lagi . dengan orang2 yang sombong nya . orang duk kutuk dorang . IDIOTS , IDIOTS , you're an IDIOT ! tapi rancho just smiled and still buat apa yang dia suka .. sampai lah satu tahap tu , dia kena expel dari U .. hmm .. and the next thing .. you'll never know what will happen . MWAHAH .

oke .. at last.. nak cerita ke ? HAHA i think you should watch it yourself .
cerita ni the BEST movie yang aku tgk sepanjang dekad ni . entah , dah lama aku tak tengok movie sebab semua macam bosan . maybe for movie lovers dorang suka . HAHA .
even cerita LBS yang aku tengok baru2 ni , tak buatkan hati aku throbbed and touched macam movie ni .
tapi kan , untuk non-movie lover macam aku ni , kalau aku cakap best . memang cerita tu buat aku teruja ! tengok la cerita ni , tak menyesal punya ! kalau menyesal korang cakap je , aku sanggup terjun kolam Q kat sekolah , or panjat tangki air sekolah! hahaha . kalau best cakap kat aku ye . It will really make me happy . :)

oh yea , btw , bagi sesiapa yang harapkan unsur2 romantik , tak banyak la . haha more to friendship and life . cerita ni jugak aku suka sebab aku jugak keras kepala and suka ikut kepala sendiri yang gila2 ! doing crazy things yang orang tak nak buat atau tak berani . Fatin berani kot . sayang Fatin !! HAHAHA langgar peraturan sekolah (bese aa tu bg budak rumah merah) . oppsss kantoi.. HAHA tapi junior2 cakap aku baik :) :) oke lah kan . memang aku baik pun . (perasannnnn) *orang baik tak mengaku dia baik . HAHA tapi aku x jugak jahat . sedang2 la..

anyway , just give it a try and I promise that you would never regret it . HAVE MY WORDS . :)
cerita ni seronok dan berfaedah . HUHU .
oke la ..
here's some pictures ..






My Feedbacks ; hm , no doubt , this movie is totally awesome and it has made my day today ! HAHA . gembira rasa hati . part sedih dia , berjaya buat hati aku tersentuh ~ whoa ~ sobs sobs ..
Cerita ni jugak bagi aku tak buang masa . sebab sangat berfaedah dan menaikkan lagi semangat aku untuk belajar . YEAHH , i'm going to beat you boldly SPM ! wahh , oke la

sekian dan assalamualaikum . :)

all iz well . *iz itu panggilan aku . wow . HAHA:)

4 comments:

  1. apa beza excellence ngn success?
    adusss.. fenin2
    cpt explain jat!

    ReplyDelete
  2. yupss ! btul tu btul !
    best gila cter 3 idiots nih .
    da bpe kali da tgok kt ABO , tp xboring2 !

    all iz well ~
    haha

    ReplyDelete
  3. excellence is kecemerlangan .
    success is kejayaan .

    haha , tak semua orang berjaya dengan cemerlang . dan semestinya orang yang cemerlang itu berjaya . :)

    contoh la kan , kalau kita aim dan lulus SPM , kita kira berjaya , tapi tak cemerlang
    tapi kalau kita aim 11A+ , dan dapat result camtu utk SPM . kita cemerlang , and sekaligus berjaya ! huhu

    phm x?
    so , go for extra , bukan pass camtu je . like that la ..

    ReplyDelete
  4. haha , luv ur style ~ aal iz well :D

    ReplyDelete