Drop Bar Menu

Friday, June 18, 2010

tik tok, knock knock . :)

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

9 hari aku duduk kat bumi asing ni ..
banyak benda yang aku belajar , yang aku perhati , yang perlu aku contohi untuk perbaiki kualiti diri aku sendiri ..

1 . Never be such a coward .
hmm , apa maksud aku dengan ni ? aku selama dengan ayah aku kat sini , aku tengok orang ramai ingat kat dia and senang buat baik dengan dia . oke la , kali ni pergi Bromo dan Bali . :) dan pengurus dan pekerja hotel kat Bromo , sume recognize dia (this is the 2nd time he went there , the last time is with my sister , Anis) whoa ! aku kagum , camne dorang boleh ingat sedangkan ayah aku baru sekali datang situ dulu ? lainlah dah berpuluh2 kali . whoaa ! tergamam aku bila dorang ingat nama ayah aku . hoho .. i start wondering , memang indonesians ni ingatan dorang kuat ke ? memang menakjubkan ! :)

but then , i watched the way my father treated them , wahh , sangat peramah . hoho , my dad tu peramah mmg sangat sangat jiddan lah ! I was amazed , pergi mana2 pun dia boleh berborak mesra . senang pulak tu . aku tengok camne dia mula perbualan . fuhh , dari diam .. boleh kemana2 tah topik . memang hebat . no wonder orang senang ingat dia ..

hmm , aku nak jadi macam dia .. tapi still , aku rasa aku tak cukup keberanian nak tegur orang macam tu je .. especially strangers .. hmm .. tapi aku teringin nak jadi berani , with the germans , the frenchs , sume ayah aku boleh . grrr .. asal aku tak terkeluar kata2 ? padahal boleh je . just say 'HYE' . tak susah pun nak mulakan perbualan , tapi beratnya mulut . arhh , need to practise lg .. cari keberanian , kalau nak hidup negara orang nnt , attitude aku cam sekarang =_="
alamat say bye2 la kalau nak mintak orang tolong . he he .. so , kena la berani kan , nak berkenalan dengan orang , buat baik dengan orang . lorhh .. kalau sombong , sape nk kisah pasal kita ? nak sombong pun bertempat la kan , jgn ttibe orang minum arak tu kita nak layan . haishh .. HAHA even aku pun , kalau orang tegur aku , aku oke je .. dia nk mintak tolong , pun oke jugak . but try bayangkan sorang ni coming out from nowhere ttibe nk mintak tolong . erk ? sape dia ni ? pahal ttibe ? HAHA . macam tu la pemikiran orang kan ? tak semua orang baik hati dan berbudi bahasa cam orang Asia .. "I'm sorry but who are you?" :D :D

that goes to kita jugak , so , kalau nak hidup happy , kena ada kawan kan ? tapi kalau tak reti buat kawan . memang la rasa hidup bosan , tak guna , bla blaa .. [selalunya lah kan] . sape suka hidup sorang2 ? huhu .. oh , hmm.. macam tu la .. tapi aku tak rasa aku dah bersedia nak hadapi dunia luar , i mean , hidup sendiri nanti kat U . kalau i keep up with this attitude . gahh , susah . Allah sendiri menciptakan manusia lain2 jenis , warna kulit , bangsa untuk kita saling kenal mengenali dan tahu ciptaan Allah itu unik . :)
so , kita kena lah berani !! *hehe , I'm still trying . belum boleh lagi ..

2. Be more berbudi bahasa .
ni satu lagi , hmm . sepanjang aku duduk kat sini , aku impressed la dengan budaya Indonesians ni . they are very politeee :) HAHA satu benda yang ayah aku cakap : orang jawa ni , kalau marah pun rasa macam puji , kalau orang arab , puji pun gaya macam nak marah orang =_='
aku rasa betul . hehe . budaya arab memang agak kasar dan tak sesuai dengan budaya orang Asia . tapi , budaya orang Jawa , sangat sangat sangat sepuluh kali ganda lagi lembut dari orang Melayu . bila aku fikir balik , aku kecewa dengan bangsa sendiri , dengan diri sendiri gak . T_T
tengok je la budak2 melayu zaman sekarang , nak gaduh je kerja , kurang ajar dengan orang tua . kalau aku jalan kat bandar KL tu , memang rasa seram la tengok pakaian , gaya , perangai semua .. kat sini , entah . lain la . even orang dewasa pun hormat budak2 . whoa ? what ? and aku takde nampak satu pun pergaduhan kat sini . bagus la ..

time aku kat Bali pulak , huh , biar aku cerita sikit . bali is full of sins . HAHA . seriously .. ramai gila tourist kat situ dan PUBS and DISCOs is everywhere along the streets . tak berani aku keluar malam . botol arak kat mana2 . camni la agak nya eh kat negara barat nanti ? whoa ! seram . tengok orang mabuk sume .. oke la , x hairan bcuz dorang beragama hindu .. memang orang Bali agama majoriti dorang Hindu . tapi kan , bila tengok cara dorang layan pelancong , layansape2 je lah , even member sendiri . serious sopan dan baik . kagum ! ada jugak sekali tu ayah aku borak dengan pemandu pelancong . FYI , dia beragama Hindu . tapi kan , cara dia cakap tu sopan , sangat sopan . dan bila ayah aku tanya pasal agama hindu , dia jawab pasal agama dia , betapa dorang patuh kat pantang larang agama . aku jadi respect tau kat dorang . ye lah , every religion of course pentingkan kesucian , akhlak mulia . sama jugak macam Islam , agama yang sempurna kan :) tapi bila fikir , masyarakat sekeliling , huu ~ entah , budak2 zaman sekarang ni , Islam pada nama je kan ? and kata je orang melayu .. budi bahasa dah hilang . tapi aku tak cakap semua la , duduk kat SMAPK aku respect kawan2 aku . sebab dorang bagus :) kalau semua orang camtu , aku lagi suka !

the main point is actually , umat sendiri menggambarkan agama . rakyat sendiri menggambarkan bangsa . we are what people think of our nation , religion . make it proud ! ^_^

3. Travelling opens up your eyes .
huhu .. mengembara lah , jelajahlah dunia ciptaan Allah . tengok la budaya luar . nilailah mana baik , mana buruk . the world is sangat menakjubkan . SUBHANALLAH :)

huhu . panjang lagi cerita tapi dah blurr sekejap . nak tidur , penat . k tata
salam .

No comments:

Post a Comment