Drop Bar Menu

Friday, June 18, 2010

Fokus ; Gossips

Fokus ; menjawab persoalan Aslah . sila click

Fokus , what is fokus? by definition from kamus dewan , fokus means bla bla blaaa .. ahh , kena masuk bilik BM amek kamus dewan . ahah :D tak main la , biar aku terangkan dari sudut aku , what is focus *ejaan english . XD

aku malas nak terangkan pulak , sebab kat blog aslah dah terangkan panjang lebar . huhu ..
oke la , to focus , we need to set our goal . kalau takde matlamat , nak fokus kat amendenya ? contohnya , nak memasak , kita kena ada goal , nak masak apa ? guna apa ? bahan apa ? siap2 kan semua , dan tinggal kita punya bakat je utk memasak sedap2 . yumm .. hehe . by this way , kita boleh fokus utk memasak sebab yang tinggal nak masak je . yang lain dah settle. kalau sume ni takde , kan dah gelabah nak cari sume bahan2 nak beli bla3 . senang cerita fokus ni ibarat klorofil dan sunlight , apa yang nak dicapai ibarat starch , dan persediaannya ibarat CO2 dan H2O . fuh , semua ni kena ada kalau kita nak hasil dia ..
cuma , kalau persediaan dah ada , tapi fokus takde , kerja takkan siap . kalau fokus ada , tapi bahan takde , fokus tu takde guna . HAHA

aku dah merepek apa ni . adoi.. tak kisah la , boleh dapat gambaran tak ? ke makin blur ? *aku makin blur actually XD ah sudah . HAHA . hmm , macam mana lak nak dapat fokus ni ? boleh ke beli kat kedai ? [lawak la weh] . hha , -___- hmm , to fokus , kita kena relax , fikiran takleh serabut . nak lagi senang , write on a piece of paper of what you want to do , that way , korang tak lari merapu g buat kerja lain . sentiasa ingatkan diri korang apa yang korang nak buat . ye lah , manusia . dah kata pun AL-INSAN = pelupa . so , make some list to get your work organized , heyy , kalau tak ingatkan diri , macam2 boleh tarik perhatian . apa je ada ? TV , handphone , internet . susah2 . Hehe so the main point is , to focus you need to have a guide . a list .. so you tak terbabas masuk gaung . k ?

biarlah , kalau masa yang dah potong kita tu , kira nasib la . kita yang rugi . tak yah lah merugikan masa lagi fikir mana lak tercampak masa2 tu ? kenapa aku tak buat awal2 ? kenapa aku g buang masa ? patutnya aku ini .. itu .. bla blaaa .. ceh , lagi buang masa lah fikir . keep your mind positive , cuba beat masa or tebus balik kekalahan korang terhadap masa , malu la kalah . tak ke rasa jatuh ego ? maruah ? HAHA come on babeh . get up and do your things . get your focus there . jangan melalut fikir benda yang tak guna dan tak patut fikir .

apa lak pepatah jepun tu eh ?

NANA KOROBI YA OKI

FALL DOWN SEVEN , GET UP EIGHT .

haha tak sia2 sensei ajar aku dulu :) arigatou sensei . apa benda aku dah melalut lagi . eh , apa pun , jangan semakkan fikiran tu , kosongkan dulu , baru letak benda nak difokuskan . kalau serabut , sesat dah semua . oke :)

Gossips ; this is a feedback from Haziq's blog .
click

oke , aku tertarik dengan teguran dia ni . wahh , dan aku rasa sangat sangat betul . hoho :) aku ada jugak perhatikan kawan2 aku sendiri kat sekolah . kalau lepak kat bilik study tu , memang ada2 je benda nak diborakkan au dihebohkan . persoalannya , perlu ke ? Aku tak cakap salah , sebab bukan aku yang tetapkan hukum . HEHE dosa pahala masing2 Allah yang nilai . tapi kat sini , aku pun nak amek kesempatan untuk ingatkan diri aku dan rakan2 aku . benda yang tak penting , put aside first . HAHA aku tengok macam best je kan bergossip , mengumpat , dapat cerita hot pasal mamat ni , minah tu . WOW . pastu cakap tak patut , teruk , bla blaa .. adoi .. tak perlulah , kalau nak tegur , cakap kat dia depan2 , tak payah nak complain belakang pastu tak jadi pape . what's the use ? tambah pahala dorang , tambah dosa korang . fuhh . sape yang rugi ?

aku suka sangat sikap amek tau pasal hal form ni :) oke la , tapi takkan nak amek tau pastu biar jadi gossip je ? kan ke bagus kalau amek action mencegah benda yang tak patut . oke , kalau si A ni couple ngan si B . nak kutuk je ke ? try la tegur . seriously , susah gila nak tegur kawan sendiri , nak bagi dorang faham tanpa perlu kecilkan hati dorang . tapi kalau nak elak dari dapat dosa , kan lagi senang kalau jauhkan terus ? aku , kalau korang perasan , aku tak amek tau sangat hal form . hal kawan2 sendiri pun . maybe yes , perkataan yang keluar dari mulut aku ' ohh , ek ? tak kisah la . lantak ah . malas nak kisah . dan etc .. ' tapi kadang2 ada gak aku layan cerita2 ni . gelak2 sama . adoi , betapa berdosa nya aku mendengar dan terjebak . sorry sangat . :) tapi aku still sayang form aku . aku nak kita sume fikir , worth ke amek tahu hal orang ? sedangkan diri sendiri pun tak terjaga ? ni aku tetapkan untuk diri aku , sebab aku tau aku tak cukup kuasa lagi untuk mengubah orang lain . so think it for yourself :) kalau diri sendiri dah oke , automatic kita cakap pun orang lain respect kita . cuba kalau hasnoor for example cakap dengan kita . teguran dia aku rasa kita boleh terima dan cuba ikut . tapi cuba kalau orang yang buat hal sendiri cakap . amek contoh aku sendiri la , aku cakap ,

" weh jangan lah jalan2 luar kelas , masuk kelas sekarang ".

korang nak dengar ke ? HEHE sebab aku sendiri muka jarang kat kelas . HAHA . tapi aku tak pernah skip kelas oke . *ye eh ? HAHAHA

itu satu , lagi satu ni , untuk masyarakat dan remaja yang aku perhatikan perangai ni ..
fuh , cakap bukan main lagi "weh , nak kutuk depan2 ah , tak berani ke ?"
tapi cuba bayangkan kalau kita cakap

"ye ah , aku tak suka cara ko melawan cikgu , tak baik la."

tapi adakah dia akan cakap ;

"ye ke ? terima kasih sebab menyedarkan aku . aku bersyukur ko tegur depan2"

no way no way .. HAHA . realiti dan selalunya ;

"kau pahal tak puas hati dengan aku . aku kerek ngan cikgu bukan dengan kau! kau ada masalah ke? kita fight ah ! kau tengok je nanti" <-- laki la mostly

"eleh , kau tu bajet kau baik sangat je nak tegur aku . aku punya diri , aku lah . kau pergi baiki diri kau dulu lah nak tegur2 orang ni . eii , aku dah lama tak suka keturunan kau since ... bla2 .. dah la bla2... [sampai la 3 jam berlalu] " <-- ini gaya perempuan .

adoi .. gelak je la . haha . kelakar tak gitu ? kenapa ? susah sangat ke nak nampak kesalahan sendiri ? kesalahan orang lain , yang kecik cam semut tu pun tiba2 dengar cerita dah jadi besar bapak gajah . ahh .. gossip punya pasal la .. adoi adoi .. anyway , kalau nak bawak cerita tu , siasat dulu before nak sebarkan , and jangan sebarkan kat member2 , kasi tahu la cikgu ke orang besar ke .. dorang ada kuasa nak ubah . HEHE .

oke la , dah panjang lebar aku cerita . haziq . maaf la saya tertarik pulak nak ulas post kamu . :)

oke , that's it . toodles .. wasalam . :)


1 comment:

  1. fuh~ nice tips for me..
    syukran

    tpi nmpk mcm post kali ni lbih kpd ngumpat?
    hehe. pape pn, i mmg agree 100%.
    bila org mengata, kite mrh. bile mengata org, xsdar plak. ego x brtmpt

    ReplyDelete