Drop Bar Menu

Sunday, January 2, 2011

Mari bangun dari mimpi :)

assalamualaikum ,
ohh , blog hari ni sebenarnya saya nak bercerita tentang saya , ana , I , je , watashi , naege , mere , serta ich :)

baiklah , memandangkan saya tak kan sekolah esok , saya rasa saya dah besar . mungkin sekarang boleh bangga riak dan takabur sebelum kembali jadi junior dekat U nanti :D muahaha .
astaghfirullahalazim .

back to reality ,

hm , oke , post kali ni , aku cuma nak bercakap tentang kelemahan aku yang aku nak sangat atasi .
oke menurut fakta yang aku jumpa , ni top ranking phobia .

  1. Arachnophobia (spiders, a clear #1)
  2. Social Phobia (this would include public speaking)
  3. Aerophobia (flying)
  4. Agoraphobia (open spaces)
  5. Claustrophobia (closed spaces)
  6. Acrophobia (heights)
  7. Emetophobia (vomit)
  8. Carcinophobia (cancer)
  9. Brontophobia (thunderstorms)
  10. Necrophobia (Death/dead things, a unanimous #10)
jom fokus nombor 2 . uhh , tu common kan . so , actually , aku nak jadi lebih yakin tahun ni . aku nak jadi confident . aku rasa aku still lack of confidence .
bila fikir balik kan , kenapa agak2 aku cakap camni ?

1. aku still nervous bila cakap depan orang dewasa yang ramai . kalau member2 cam informal je kot , so tak takut sangat .
2. aku still nervous bila nak hadapi ujian . current situation ; ujian memandu depan penguji .
3. aku masih tak berani volunteer diri , xkan nak tunggu orang panggil 2-3-4 kali ? (serius tak cukup keyakinan diri)
4. masih tak berjaya jadi berani , like kalau semua orang senyap kenapa aku mesti senyap juga bila cikgu tanya ? nak tunggu cikgu denda ? . <-- ni time kelas BM last year .
5. aku masih tak confident nak betulkan kesalahan orang yang macam yakin dia betul .
6. aku TAKUT nak buat salah depan khalayak ramai . *macam jawab soalan penceramah ke apa . ish ish , sampai bila baru nak betul ? -_-' berani je lah buat salah for the sake of learning .
7. aku still tak berani nak MINTA MAAF face to face bila buat kesalahan yang besar . Macam terhilangkan barang orang ke . kenapa mesti guna SMS or orang tengah ? =_='

So , nampak kan kelemahan aku ? malu nak betulkan yang salah , malu nak belajar benda betul , malu nak buat baik , malu nak share ilmu dengan orang lain . what ?! benda ni tak patut jadi ,

oke la . especially dalam kalangan kita , orang melayu . malu tu malu la , tapi bertempat lah , ada certain masa yang kita perlu jadi berwibawa . biarlah orang gelakkan kita , tapi siapa yang belajar ? siapa yang dapat ilmu ? kita kan ? biar lah orang nak cakap apa , orang yang matang dan bijak seriously TAK AKAN gelakkan orang lain buat salah yang tak sengaja . yang golongan gelakkan kita tu lagi teruk tahu ? so perlu ke kita endahkan diorang ? lantak diorang lah . dan juga bagi golongan yang dah tahu , tapi buat salah jugak itu memang tahap foolish la kan ?

oke , teruskan , memandangkan aku dah habis sekolah , aku kena sedar yang dekat U nanti , kalau kita timid , lecture pun susah nak kenal . huh ..

so , go izat go ! be more confident :)
chaiyokk !

wasalam :)

No comments:

Post a Comment