Drop Bar Menu

Tuesday, March 15, 2011

PLKN : a day in KJM

baiklah , Assalamualaikum :)
Post kali ni mungkin syok sendiri .
bagi pelatih KJM yang terbaca post ni , hmm , just imagine our days kat sana . dari pagi sampai malam . hope korang tak lupakan kenangan kat sana :)
so , tarik nafas , baca satu2 , pejam mata , bayangkan suara cikgu , bayangkan kita di kem tengah buat aktiviti2 semua . dan senyum ! :)

0530 :
Assalamualaikum dan selamat pagi . Perhatian kepada semua wira dan wirawati , bangun bangun banguuuuuuuun . Jam dah menunjukkan 5.30 pagi . Anda bolehlah bersiap untuk berbaris bagi PT pagi jam 6.30 . Kepada wira dan wirawati muslim , waktu subuh hari ini masuk pada jam kosong enam ________ . Anda bolehlah bersiap sedia bersuci untuk ke surau bagi solat berjemaah .

0600 :
Kepada wira dan wirawati , banguuuuuuuuuuuuuuun ! Ha , ramai lagi tak bangun tu , lampu pun tak buka lagi . dorm Leopard , Jaguar . Cikgu tengok gelap je . Yang dah bangun tu , kejutkan rakan2 anda yang masih lena tidur . BANGUN ! Jangan biarkan kesejukan pagi menyelubungi anda . Bagi wira wirawati muslim , anda bolehlah ke surau sekarang .


0630 :
Baiklah , kompeni mana yang akan masuk baris dulu . mari kita tengok . Yaaa ~ nampaknya kompeni ________ dah pun tiba . Tahniah cikgu ucapkan .


(Ketua Kompeni)
Kompeni , kompeni sedia !
Kekanan lurus
Pandang Hadapan
Dari kanan , nombor !
Senang diri





(Ketua Penuntut Keseluruhan)
Bariissssssss , baris sedia
Kekanan lurus
Pandang Hadapan
Ketua - ketua kompeni lapor

"assalamualaikum skuad , kekuatan wirawati cheetah seramai 48 orang , dalam baris 47 . 1 di medik , siap untuk diserah , skuad !"
menghadap ke belakang , ke belakang pusing

Kumpulan Bendera
Nyanyian lagu Negaraku
Nyanyian lagu Khidmat Negara
Bacaan Ikrar
Bacaan Doa

Baris , senang diri
Baris , baris sedia
Rapat tumit , rapat tangan , terussssss pandang depan

(Cikgu)
Baris , baris sedia
Senang diri
Baris sedia

Cheetah sahaja , bergerak ke kiri , ke kiri pusing
PT cheetah no 1 sebanyak sepuluh kali , exercise go !
PT cheetah no 2 satu pusingan , exercise go !
PT cheetah no 3 , ready .. up ! up !
PT cheetah no 4 , ready , up ! up !
PT cheetah no 5 , ready.. up ! up !
PT cheetah no 6 , ready .. up ! up !



" haha . ko tipu aku ya ? ko nak lagi cheetah ? "

menghadap ke hadapan , ke kanan pusing .

baiklah , pada pagi ini , kamu akan ada PT pagi , jurulatih2 kompeni akan ambil alih .

0730 :
*makan pagi*


1230 :
Peeerrhatian kepada semua wira & wirawati , anda bolehlah ke dewan makan untuk menikmati makan tengah hari sekarang . budak2 pergi ke taman , selamat makan :)


1315 :
Assalamualaikum . Perhatian kepada wira dan wirawati muslim . Waktu Zohor pada hari ini akan masuk pada jam 1335 . Anda boleh lah bersiap sedia bersuci dan hadirkan diri ke surau Kem Jiwa Murni untuk solat berjemaah . Sembahyanglah anda sebelum anda disembahyangkan .

1400 :
Assalamualaikum dan salam sejahtera . Perhatian kepada semua wira dan wirawati Kem Jiwa Murni , Gunung Semanggol , anda semua dikehendaki berbaris di dewan komandan pada jam 1430 atau 2.30 petang . Harap maklum .

1630 :
*pengumuman asar*

1700 :
Assalamualaikum dan selamat petang . Perhatian kepada semua wira dan wirawati , anda dikehendaki berbaris di padang kawad pada jam 1730 untuk riadah pada petang ini .



1830 :
Assalamualaikum dan selamat petang . Perhatian kepada semua wira dan wirawati , anda bolehlah ke dewan makan untuk makan malam . Waktu sekarang adalah waktu bagi wirawati sahaja ke koperasi . Wira tidak dibenarkan sama sekali untuk ke koperasi .

1900 :
*pengumuman maghrib*

__________________________________________________________________________

penat pulak menaip . HAHA . malam pulak

2115 :
*berkumpul di dewan komandan*



2300 :
Kepada semua wira dan wirawati , jam telah menunjukkan pukul 11 malam . semua wira dan wirawati dikehendaki berada di dorm masing2 dan menutup lampu dorm serta tidur . cikgu akan buat rondaan sebentar lagi . mana2 wira atau wirawati yang ditangkap tidak berada di dorm anda , bersiap sedialah untuk menukar kepada pakaian celoreng penuh . Pagi esok , kita akan berbaris pada jam 6.30 pagi dengan pakaian PT . Kanak2 mandi kolam , selamat malam (jika cikgu Om)

ini mungkin 60% je . lagi 40% biarlah kat ingatan korang ye :)
KEM JIWA MURNI IS THE BEST !




give me the C.H.E.E.T.A.H ~ CHEETAH !!

FOR SURE !

video

14 comments:

  1. nie ak sew nie.. gler bce blog ko ley wat ak nk nnges dowh.. mmg mcm2 kenangan kt situ eh.. nseb beik ak xnnges!! kalo x ak slahkn ko.. haha tp thanks eh wat blog nie.. msti rmai yg trharu bce.. haha KJM the best!!

    ReplyDelete
  2. baris...baris senang diri ...by cikgu om~

    ReplyDelete
  3. Sedih Bile Engat Balek..
    By The Way.. BAgus Gak Ko Buat Blog Ni..
    For Sure We Remember Each Other..

    ReplyDelete
  4. sew : bahu aku kan ada , xkan ko dah lupa . HAHA
    Lim : haha . miss cikgu Om .
    John : thanks .. bg semangat . :)

    ReplyDelete
  5. thx 4 all...............
    miss u all sooo much..
    i wun 4get our memories in KJM....

    ReplyDelete
  6. ni ak fahkhrul faris..cdeh gler..ak mmg x leh lupe kn plkn...lg2 bdk2 cheetah..wlaupn kte asyk kalah je...tp semangt tlng menolong n semagt berpasukn kte mmg kuat...cthnyer bdk pmpuan tlng susun krusi bdk laki(time kteorng lewat),pas2..time sukan..kteorng kalh pn bdk pmpuan cheetah tetp sokong...mmg terharu giler dngn semua 2...n bnyk lagi..

    ReplyDelete
  7. faris : yup , aku sayang gila kot kompeni cheetah . even sekejap je dgn cheetah , tp mcm2 benda yg kita buat . cheer semua , korg pn ada gak buat bdk2 perempuan terharu . memang aku xleh lupa . best sangat ! :)

    ReplyDelete
  8. When it hurts to look back and your scared to look ahead you can look beside you and your best friend will be there!!!

    live your life!!! Jai hO!!

    ReplyDelete
  9. Haha Izzat, dari pagi sampai malam kamu rekod.
    Semangat Cheetah ini yang telah saya belajar dari kamu semua. Apa yang saya harap ialah kita semua ingat semangat yang kita ada ini dan bawakannya ke realiti hidup kita.

    Baris...... akan...... mara..... menghadap.., dari.... kiri....., (masa pertandingan kawad)
    Haiz tak de CD kawad kita.saya sesal tak denya dan kamu semua.. Terus hilang kontact.
    ~yap WH~

    ReplyDelete
  10. hang pa tipu ak yer wira!!! (papa sob)
    by the way nie ak aiman cheetah..

    ReplyDelete
  11. seriyez...meninit air mata aq kenangkn kisah2 PLKN..miss zaman PLKN sngt2.

    ReplyDelete