Drop Bar Menu

Friday, April 22, 2011

Murah tak hati kita ?

Assalamualaikum .
Hola Earthlings , we meet again :) Peace be upon you .

Actually today I got so many things coming across my mind , well , since I didn't write it up , I've forgotten most of it =,=
HAHA anyway , just continue your reading .

Well , ask yourself sincerely , do you feel reluctant spending your money for the sake of others ? Yes ? No ?
Oke , keep the answer within yourself .



Actually , I was kinda flabbergasted and as well dissappointed with some of my friends . Especially the boys . you know , I had my experience where people asked me to treat them and I yeah , don't really mind about that , but sometimes I do make fun around asking them to treat me as well .

"eh , bila ko nak belanja aku ni ? dulu cakap nak bawak pergi 5-star hotel. HAHA"

and these answer , were the ones shocking

"HAHA , sorry lah weh , kalau untuk 'dia' boleh lah aku belanja , ko buat apa"

"hehe , aku takde duit lah (padahal belanja awek mewah gila)"


you know , when you're giving this kind of answer , you're actually saying that you're not a good friend .
oke , nevermind . your money , your right . (ni sebenarnya nak maksudkan pasal orang yang berkira)

but , you know what , when you treat others , even with just a very cheap or simple things like candies , sweets , lollipops (bawah rm1 kot) or cute stuffs , giving them to others surprisingly , it makes people happy . and when people are happy , they tend to do what you do to other people . and the legacy continues .

the more you give , the more you get back

yup , that's simply true . you see , what we have now is all the 'rezeki' *dalam BI apa eh?* He had given to us . our knowledge , our wealth .. and it is actually something , we should share with others . give other kindness and that is what Allah will return .
just believe the power of giving :D

BM lak . HAHA
oke lah , serius susah nak susun kata kalau tulis english , tapi tu lah cara aku nak practise kan .
anyway , korang pernah dengar tak tangan yang memberi lebih mulia dari tangan yang menerima ?
aku kurang nampak ah benda ni dalam remaja2 zaman sekarang , bukan remaja je , ada gak orang dewasa yang patutnya jadi role model kita , berat tangan nak memberi . tapi kalau bab2 belanja orang terchenta tu kan , keluar duit sampai rm100 pun tak payah berkira . tapi nak derma rm5 kat masjid pun rasa cam banyak =.=
patut kah hal ini berlaku ? apa kehe ? apa KEHE nya yop ?
awek korang tu ada je duit mak bapak bagi , tengok pakaian lah , mahal2 branded semua .
cuba lah bagi kat yang lebih memerlukan . ramai lagi yang unfortunate dari kita .





serius aku nak nangis tengok ni and fikir balik betapa banyaknya rezeki Allah dah bagi kat aku and family aku , tak pernah rasa hidup susah camni .
ALHAMDULILLAH . :)

_________________________________________________________________________________________________

sebenarnya aku ada geram dengan ada sorang punya ayat ni ,

"weh bila ko nak belanja aku?"

"eh ko laki , ko lah patut bagi . tak gentle la . AHAHA*gelak tak ikhlas"

"sorry lah , aku nak belanja awek aku je"

"*terdiam*"

=.=
aku geram dengan orang camni !! HAHA kalau ye pun cakap ah lenkali ke , tak janji ke , tengoklah ke . korang tergolong tak dalam kategori camni ?
adoi terlepas gak geram .
then aku muhasabah sendiri lah , benda ni lah bermain dalam fikiran aku , adakah aku macam tu gak ? susah nak memberi ?hmm..
bukan , just nak cakap je , the power of giving kat sini ada banyak tau .
kepada remaja2 kat luar sana .
aku nak sangat tengok orang yang sanggup cari duit sendiri semata2 nak belanja parents sendiri . *sweet gila kot!*
belanja kawan tu standard lah kan . pastu murah dengan senyuman , tak kedekut ilmu , dan selalu bersedekah . tolong ah mengaku sape2 , nak masukkan dalam list calon suami . bhahaha oke kidding


my point is . give more to other people , tak rugi weh . Allah bagi lagi banyak rezeki kat kita . percaya lah . macam bagi sedekah singgit kat pengemis , pastu tahu2 Allah tunjuk jalan kat kita , bagi kita pekerjaan . haa rm1200 kita dapat sebulan eventhough penat . rezeki tu.. boleh je kita menganggur kan . ingat , kuasa kun faya kun !

so sentiasa bersyukur dan sentiasa cuba untuk memberi kepada orang lain , insyaAllah sikap yang kita tunjukkan ni , akan jadi tauladan dan contoh untuk orang ikut . pastu orang tu pun buat kat orang lain , and sambung2 . ya Allah . subhanallah . seronok nya tengok dunia ni penuh orang2 camtu . aku sendiri pun tengah cuba untuk tunaikan apa yang aku cakap ni . BERINTEGRITI tak aku ? hehe . oke kita layan video ni jap .


oke lah , walaupun aku tahu korang pening baca post ni , dan aku pun pening sebab rasa ayat macam tunggang langgang setiap perenggan , isi tak mantap , penggunaan kosa kata tak meluas dan ada bahasa campur . (layak dapat 60/100 je kot karangan ni) , tapi aku harap ada lah benda yang melekat kat kepala korang dan aku gak . masuk telinga kanan , keluar duit ikut tangan . oke ? alright ? ahaa ..

Spend in the way of God, and do not seek destruction at your own hands.
So do good for God loves those who do good.

[Al-Quran 2 : 195 ]

wasalam :)
p/s : btw , hati aku mahal , bukan calang2 orang boleh curi . tersimpan rapi dalam gelas kaca . kalau nak kena jaga elok2 . HAHA

I LOVE TELETUBBIES

3 comments:

  1. haish...naseb baek aku tak tergolong dlm org2 mcm ni...hahha....tapi mmg betul org mcmni tak patut buat camni kat kengkawan...hhaha..awek2 juga..kawan jgn dilupakan... :P

    -izwan zin-

    ReplyDelete
  2. comel. buat akak teringat family. (padahal mmg kat rumah pun) dulu akak jenis yg saaangat berkira. yela susah2 dpt duit lepas tu tetiba nak bg kat org lain pulak, apehal? masa sem 1 mmg berjimat habis. ada la baki 1/3 kot drpd duit scholarship dlm akaun. and then naik sem 2, ada baki rm100 lebih camtu je. sebab baaanyak gila spend utk belanja org. tp tak kesah. sbb bahagia bila kita bahagiakan org lain. dan kebahagiaan tu jauh lebih bernilai drpd wang. :)

    ReplyDelete