Drop Bar Menu

Friday, May 27, 2011

early preparation for CFS


Assalamualaikum and bonjour ami :)

hmm , Alhamdulillah . my preparation for CFS ( Centre of Foundation Studies) IIUM is almost complete . i was a bit busy recently , but today I have nothing to do . so i totally took advantage of the internet and search for some samples of the EPT (English Placement Test) and APT (Arabic Placement Test) which I'll be facing soon .

Found some samples . :)
and truly , it was harder than how i expected . maybe because I didn't really have a wide range of arabic vocabulary . so i read through it and I only understand 60% . (cam time jawab SPM gak , memang hentam taram je agak2 maksud sendiri XD)

here's some example .
(click to enlarge)


cari perkataan yang salah & betulkan .

kena tahu hukum nahu ! membaris semua2 . whooaaaaa ..

aku try translate arahan dia :

baca petikan berikut dengan baik , kemudian isikan tempat kosong dengan perkataan yang sesuai dengan sendiri (tanpa bantuan apa2)

petikan tu aku boleh translate sikit2 , tapi berterabur lah . ayat pelik je . huu ~ kalau tak betul2 faham , camne nak isi . nak isi pun , kena tahu vocab . jenuh nak memikir .
'
errr.... T.T nangis je lah kalau camni yang keluar .



tuliskan sebuah karangan dengan tajuk berikut dengan jumlah perkataan tidak kurang dari 120

" ibu dan peranannya dalam mendidik anak-anak"

huh , nampak macam senang . nak tulis dalam bahasa arab . =.=
ni nasib baik tajuk senang . kalau tajuk ..

"kepentingan teknologi dalam kehidupan manusia?"

"kemodenan dan globalisasi"

=.= pernah keluar soalan2 peringkat SPM kot . uwaaa ~ must work hard .
mr. Dictionary . please help me :)


I really hope I can get exempted because I wouldn't want to spend 2 years in matriculation . so I need to study again in order to succeed , but if that's not the fate , I'll just accept . but , still , never give up before trying right ?

and this is one example for EPT (English Placement Test)


well , GOODLUCK IJAT ! :D

biitaufiq wannajah !

3 comments:

  1. giler lahh.. kalau aku dah lama tension nih.. banned UIA! keh3~

    ReplyDelete
  2. Oh my, APT tu aku tinggal je boleh? :(
    Tak reti siriusly tak reti.

    EPT mari exempted sama-sama!

    ReplyDelete
  3. anin : HAHA , memang kena ulang balik BAT .
    auni : boleh je , nanti belajar balik :)

    ReplyDelete