Drop Bar Menu

Thursday, June 9, 2011

stories from Nilai .

In the name of Allah the Most Gracious and Most Merciful . Let me begin .
Assalamualaikum wtb . Hello and peace be upon you people .

Oke , more news from CFS IIUM Nilai .

Dah 5 hari gak aku kat situ . Hari ni aku kat rumah . ada hal lah . yayy . dapat balik rumah . Thank Allah :)

A bit of pengalaman aku duduk kat sini.

Alhamdulillah , semangat aku dah pulih , aku dah takde rasa menyesal tak dapat scholarship ke apa.

Nanti aku try mintak lah waktu nak buat degree . pray for me . :)

Hmm . one thing yang aku rasa macam susah sangat hidup is DUIT . wehh ~ duit aku keluar bagai coklat mencurah ke ladang gandum ! masuk minggu kedua je dah dekat rm100 habis . oke . about rm50 untuk buku and topup . the rest makan ! huahuuu .. maka tinggallah lagi 50 hengget untuk aku survive 2 minggu . boleh je , otak ada , takkan tak mahu guna ? aku dah plan nak bukak bisnes dengan member aku sorang . so insyaAllah if things go on smoothly , I’ll live . ngehngeh (sedih gila dengar ayat aku sendiri. HAHAHA)

some pictures from nilai :)

Center for Foundation Studies

Yup , Sure is :)

some part of CFS

A sneak peak of what's going on in the dormitory :D

Officially Mine :)

oke done .

So ceghita kali ini , aku nak share rasa ketidakpuashatian aku terhadap masyarakat sekeliling . Sakit je hati aku duduk sini . Sabar je lah kan . hm , boleh katakan routine harian aku yang terbaru is aku pergi jog pagi2 kat Dataran nilai . takde lah bosan sebab ada member . lagipun aku nak tukar style hidup aku yang suka tidur lepas subuh then pukul 8-9 baru reti nak bangun . astaghfirullahalazim . =.= selamat tinggal izat yang dulu .

Best ah dapat lari tatkala angin sepoi2 memukul lembut sanubariku . cewahh ayat nak gempak an . tapi seriously , tak nak ah cakap awal sangat kan , dah 2 -3 bulan nanti tak keluar dah pulak . HAHAHA kena kekalkan semangat . disiplin !


Dataran Nilai


Playground :)

Oke lah dah lari topic . Tapi tak bestnya , tiap2 hari sampah belambak weh . aku dah rasa dataran nilai tu macam pusat pelupusan sampah lak . =.= tahu lah ada uptown kan sampai pukul 2 pagi . takkan tak reti kot cari tong sampah ? dah syok sangat buat maksiat ? HAHAH geram betul . memang banyak pun couple2 dating kat situ time malam2 - kata seorang kakak senior yang pernah terlihat dan aku percaya , tak pernah terlibat . port cantik nak buat maksiat malam2 . orang tak Nampak sangat , maybe masing2 pun syok dengan pasangan masing2 kot . Hey , ingatlah kalian . Sesungguhnya Allah S.W. T Maha Melihat oke ? dah. Done . pasal sampah balik . Ya Allah . merata2 weh . buruk gila permandangan jadi . benci benci benci .

horrible scenery isn't it?

one word - LOSER .

So dah benci takkan nak biar kan ? oke lah , aku tak kisah pun . aku ngan member aku buat kerja amal sikit . bukan nak bangga weh . tapi entah ah . walaupun aku tahu bakal ada orang yang kerja kutip sampah datang kutip . still takkan nak biar je , nak tunggu sampai kol bape ? grr .. lg pun kita mudahkan kerja orang , mudah-mudahan Allah permudahkan kerja kita . Amin ..

:) peneman setiaku .

Trashes collected for the day =.=

wo bu si huan la shi (ajar uncle cina kat situ)

Oke , so , hari rabu (semalam) , ada kot satu family ni g camping kat situ (takde kerja , carilah hutan!) . Time tu aku baru nak start jog , jalan2 dulu warming up . Nampak lah , ada sorang budak ni pergi parking lot , entah , mula2 nampak budak tu sepak2 sampah kat situ . aishhh , pastu dengar bapak dia cakap .“haa , kencing jekat situ.” Maka itulah yang dilakukan budak agak berumur 9-10 tahun yang aku rasa dah reti nak fikir .


this little kiddo disagree as well.

I was like .. oiiiiiiiiiiiiiiiii ~ ei , tandas trang tang tang ada sedia kat kawasan situ . eii ~ jadinya aku anti family tu . geli lah weh . selekeh , habat (word yg digunakan di SMAPK yg membawa maksud selekeh gak) . HABAT GILA WEHHH ! dah lah confirm2 tak basuh . wehhh ~ pastu time aku ngan member aku wat kerja amal kitorang , yang makcik tu datang kat kitorang nak buang sampah .

“dik, memang hari-hari kerja sini eh?”

=.= muka aku ada cam pekerja tetap mengutip sampah ke ? muka ni lah bakal ada consulting company and motivational talk show sendiri satu hari nanti . (Amin!) pengganti Oprah Winfrey kot . :D

ei ~ pastu pakcik tu pun ada tegur , tapi aku dah malas gila nak jawab apa dia tanya . member aku pun sama malas .

“buat suka2 ke ? kenapa tak biar pekerja kutip? Ke memang kerja camni?”

Hee ~ sengih je lah :D dan teruskan kerja .

Bila aku fikir balik , aku tak kisah orang nak cakap apa . lagi pun not bad ah , aku buat dengan member aku , budak2 dorm aku pun ada gak join . Dan aku gak nak seru budak2 Nilai , nak join , join ah . buat ramai2 takde lah korang nak rasa malu (kalau ego korang tinggi ah) , Nampak cam rakyat berguna gak . HAHA . orang yang cetek fikiran je jadi macam kes atas ni ataupun nak pandang hina or pandang rendah kat kita. Korang sedar2 lah eh kualiti diri korang . kita pun bakal bergelar mahasiswa mahasiswi. So no worries lah . daripada korang banggakan shopping mall or pusat serenti or pusat pemulihan , baik bangga Negara kita bersih :D

Haish , bila fikir lagi lagi ~ kalau mentaliti masyarakat kita still macam ni ? Hmm .. macam mana lah nak capai Wawasan 2020 - melahirkan masyarakat minda kelas pertama . hmm .. hmm .. hmm .. je lah mampu aku ucapkan . First class facilities , but still , third class mentality . sedih aku dengar . Nak kata tak berpelajaran pun tak jugak , cuma attitude tu . haishh .. apa lah nak jadi . Tapi nak cakap orang , tengok diri sendiri lah kan . Nak ubah orang , ubah diri sendiri dulu . InsyaAllah aku cuba . :)


cuba teka siapa semangat pakai baju PLKN ? HAHA :)

oke lah , aku tak suka upload kat facebook sangat.

Aku tak cakap aku ni bagus sangat nak buat benda tu hari2 , ikut kemampuan ah . kalau takde kelas pagi , aku jog alang2 2 in 1 lah . cuba lah sikit2 , better half a loaf than none . and one more thing , aku nak didik diri aku betul2 supaya aku mampu nak didik belia2 generasi masa depan ni . tak pun paling kurang mampu didik anak aku sendiri nanti . HAHA jauh gila fikir . tak kisah lah . Diri sendiri pun bukan tak pernah buat salah kan . Papehal Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka mengubah nasib mereka sendiri . tuding jari kat orang lain , 4 jari hala kat kita . huu ~ renung2kan dan selamat beramal . Assalamualaikum :D

p/s : creative people ! artistic .

I'm jealous .

1 comment:

  1. izat, lain kali ajak akak. nak ikoot jugak! :D

    ReplyDelete