Drop Bar Menu

Sunday, October 9, 2011

Melayu Mengutuk?



Pernah dengar tak ayat ni?

Kalau orang Melayu datang lewat..
"Haaa.. biasalah tu janji Melayu"

Kalau orang Melayu terlupa..
"Haa.. biasalah tu Melayu kan mudah lupa"

Kalau orang Melayu malas..
"Haa.. macam mana lah Melayu nak maju, orangnya pun pemalas"

Pernah kan? 
Soalan aku sekarang, siapa yang selalu cakap ayat2 ni eh? Cina? India? Mat Salleh?
Salah. Sepanjang aku dengar benda ni, Melayu jugak yang cakap. Melayu beb Melayu! =.=
tak tahu lah kalau yang lain cakap guna bahasa diorang. tapi kita tak nak! Tak nak kan?

Kita orang Melayu, kita nak kaum kita maju. Kita nak orang pandang tinggi kaum kita. 
Kalau orang lain mengutuk Melayu, bukan main kita marah kan? Declare racist lah apa bagai.
Tapi kita sedar ke tak? Yang selalu kutuk, kita sendiri jugak. *please exclude me :D
Kalau someone tu memang tak guna, tak perlulah regard or kaitkan dia dengan seluruh kaum pulak. 
Cakap dia seorang dah lah.
Macam mana orang nak pandang tinggi kat kaum kita? 
Kalau kita pun tak rasa nak bangga dilahirkan Melayu?
Kalau kerja kita asyik nak kritik kaum sendiri?
Instead of memerli, tak salah pun mencuba untuk memuji and menaikkan semangat kan?

Ingat orang suka sangat diperli?
Maybe ada certain orang yang boleh amek perlian sebagai satu cabaran.
But remember, these people are the MINORITY.

So sesiapa yang terbaca post ni, aku rasa before nak mengutuk.
1. Fikir dulu besar tak besar dosa.
2. Bayangkan kejap neraka tu macam mana.
3. Cuba sedaya upaya untuk tak sentuh kaum Melayu ni. Biarpun orang tu memang Melayu tulen.
4. Oh ya, jangan benci orang tu, benci PERBUATANNYA sahaja.

Hey, Melayu pun hebat oke?
Kalau tak macam mana boleh ada yang berjaya jadi pensyarah kat Oxford sana? Gempak tak gempak?
Kalau tak macam mana boleh merata-rata kat seluruh dunia ni ada ramai student Melayu yang further study abroad. Gempak tak Gempak?
Lagi.. emm, korang fikir lah. Banyak je kot. 

Tak perlu nak fikir negative sangat.
Oke video ni takde kaitan sangat. tapi ada jugak. Ha3. Layann..


THE WORLD NEEDS MORE POSITIVE PEOPLE.

 Still keep in your mind, our 1st identity is MUSLIM. MELAYU only comes next :)

Assalamualaikum.

5 comments:

  1. i totally agree with this statement " Still keep in your mind, our 1st identity is MUSLIM. MELAYU only comes next :)"
    so, whatever the other talk abot the malays, actually, just ignore it, no need to be zeal with the malay.. but, if 'they' talk sumthing bad bout 'islam' i ill be among the 1st person to fight it back.. what we need, is proud to be muslim..

    ReplyDelete
  2. kita harus bangga sebagai islam.. bukan islam.. naik turun bersama agama islam ug dicintai.. igt.. islam dtng membuang perasaan asabiyah..islam dtng menggangkat martabat seseorang melalui Ad-dinul Haq.. Agama yg diredhai allah....

    ReplyDelete
  3. baguish sesangat rasenye post nie, memang orang melayu yang kutuk melayu...i dont even understand either *kekadang bile cakap omputeh diri sendiri pun terasa menyampah sebab no self confident*

    Nice post

    ReplyDelete