Drop Bar Menu

Wednesday, May 25, 2016

Pendakian Tabur Far East

Selama ni ingatkan Tabur cuma ada dua sahaja, Tabur East dan Tabur West.
Tapi hari ni baru dapat tahu yang Tabur ada 5 kesemuanya.


Tabur East
Tabur West
Tabur Far East
Tabur Extreme
Tabur Extra 

Tabur Extra tu baca dalam blog nama lainnya Bukit Batu Gajah. Wow menarik! 4 tahun belajar di UIA dah final year baru tahu! Tapi belum terlambat. Hari ini dapat peluang mendaki Tabur Far East. Meh nak cerita sikit pengalaman.



Saya rate Tabur Far East ni 4.7/5 bintang. Fuh, pendakian dia sangat santai, dalam masa sama ada cabaran sikit mendaki batu, permandangan di atas superb, dan di bawah tu ada padang macam padang teletubbies. Rasa nak main golek-golek je kat situ. Wahaha.

Apa pun pendakian kali ni melibatkan 10 orang. Pendakian yang tak dirancang pun. Khamis lepas rasa bosan nak mendaki dan ajak seorang kawan. Kawan ajak kawan, kawan kepada kawan ajak kawan dan bercambahlah dari dua orang ke 10 orang.

Pukul 4.30 pagi dah berkumpul di BHP taman melati. Memang rancang nak tengok sunrise. Jadi 4.30 tu semua dah sampai, terus menuju ke parking bawah trek Tabur Far East. Nak masuk ke situ ikut jalan sebelah Zoo Negara. Masuk simpang Zoo Negara kemudian jalan terus ke sebelah dia. Cari Jalan Enam (6) di sekitar taman perumahan belakang tu. Dari Jalan Enam akan ada jalan menuju ke satu masjid. Dari masjid tu kalau tak salah ada simpang masuk kanan, kemudian terus je sampai jumpa tempat construction. Nak terangkan dengan detail pun tak ingat sangat, sebab jalan malam. Nasib baik saya driving, sempat perhati keadaan sekeliling. Apa pun dah sampai kawasan construction tu cari parking. Ha, parking di situ. Selalunya akan nampak banyak kereta parking.

Disclaimer: Gambar di bawah di ambil masa otw balik. Waktu pergi gelap



Masjid

Construction site
Masa kami sampai jam 4.30 tu ada 2 group juga yang mula mendaki. Sayang masa baru nak mendaki hujan lebat. Sekejap lebat, lepas tu renyai, lepas tu lebat balik. Jadi memandangkan hari masih gelap dan atas sebab keselamatan, kami tunggu di dalam kereta sehingga lah hujan berhenti. Pukul 6, selepas solat subuh dalam hujan, kami mula mendaki. Masih hujan tapi sikit-sikit.

Awal pendakian lalu kawasan tanah yang dah diratakan. Kemudian masuk ke satu pagar untuk pergi ke bukit hijau (masih rasa bukit tu bukit teletubbies). Ha kat pagar ni yang mencabar keberanian sikit. Bukan apa, kawasan ni banyak anjing, garang-garang pulak tu. Woof woof, start masuk dah boleh dengar anjing menyalak. WOOF WOOF! Kawan memang dah pesan ada anjing, dia suruh semua buat rilek jalan jangan stop jangan lari. Masa kami jalan, boleh pulak seekor dua anjing datang berlari ke arah kumpulan kami sambil menyalak. Hai ngilu dengar anjing menyalak kat sebeleh telinga je. Nasib baik hari gelap, tak nampak sangat. Mahu menangis kalau waktu siang. Tapi anjing tu tak gigit atau attack. Dia nak bagitahu ni kawasan dia. Baik. Sami'na wa ato'na. Jalan sampai satu lagi pagar, anjing dah tak ikut. Kat sini lah bukit lawa tu. Nah gambar. Fuh.



Lepastu mula hiking ke atas lalu trek yang sangat clear, cuma sedikit licin sebab hujan. Dalam 20 minit hiking sampai satu cabang. Cabang ni kalau ke kanan pergi Tabur Extreme, ke kiri pergi Tabur Far East. Kami ke kiri. Atas tu ada batu kena hati-hati sikit sebab memang bawah gaung kalau tergelincir ke apa. Tapi sikit je part batu. Dah lepas tu, fuhhhh. Nampak scenery ni. Subhanallah. Lawa baq ang!! Tengok sunrise!











Berbaloi lah bangun pukul 3 pagi semata-mata nak ke sini walaupun mula mendaki 6 pagi. Ahaha.
Dah habis photoshoot atas, menghayati sunrise, sempat tidur dan makan, kami pun turun dalam pukul 8.

Turun sekejap je tak lama, lalu jalan sama. Plan asal nak sambung extreme. Tapi masa tu perut dah lapar dan nak balik study pula ada exam. Jadi tangguhkan niat nak ke Tabur Extreme. Soon, insyaAllah. Tunggu habis exam dulu. Hihi.

Terima kasih Ayuni sebagai guide terbaik, Azrul, Faris, Ejat, Ariena, Syifa, Mar, Putri dan Amira superstar kerana menjadikan trip ni sangat awesome!

Anyway, harap post ni membantu sesiapa yang nak explore Tabur ni. Silakan share kalau suka :)

____________________________________________________________________________

Nah, jenguk-jenguklah @izzvtzvid untuk trip-trip yang awesome di sekeliling Malaysia.
Seronok dapat share! :)

Next event: Water Rafting di Yogyakarta!

1 comment:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
    Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.

    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete