Drop Bar Menu

Tuesday, June 14, 2016

Berpuasa di Kalibiru dan Kedong Pedut, Yogyakarta!




Kalau mencari percutian alam yang menyeronokkan, Yogyakarta menawarkan kesemuanya! Pantai, gunung berapi, bukit, air terjun, gua, water rafting, semua ada. Alhamdulillah saya dapat kesempatan ke sini lagi, buat kali ke-5, dan berkesempatan bertemu kawan-kawan saya di sini. Kali ini, kami memutuskan untuk ke Wisata Kalibiru.

Lokasi wisata Kalibiru ini terletak kira-kira 40 km dari kota Yogyakarta dan mengambil masa 1 jam untuk sampai. Disarankan ke sini naik motor atau jip, kerana jalannya berbukit dan kondisi jalan masih berbatu. Tetapi sepanjang perjalanan memang seronok tengok permandangan sekeliling. Permandangan sawah padi dan bukit memang cantik.



Sampai ke destinasi Wisata Alam Kalibiru, kami memarkir motor kami dan terus masuk ke dalam. Tiket masuk berharga Rp.10,000. Kalau weekdays katanya cuma Rp.5,000. Dua kali ganda beb! Tapi tak apa, dah alang-alang sampai masuk je lah. Fuh permandangan dari atas.. Memang cun! Selalu tengok dalam gambar je, kali ni nampak depan mata. Memang tak lepaskan peluang lah untuk bergambar di situ. Ada lokasi yang disediakan khusus untuk bergambar, tapi kena bayar Rp.15,000 untuk ke sana. Tapi bila tengok gambar, memang berbaloi lah!

Sebelum naik ke atas kayu tu fikir masak-masak nak posing macam mana, sebab kita cuma diberi masa 4 minit untuk ambil sebanyak mana gambar yang kita nak. Tak dapat lama-lama, orang ramai beratur nak naik juga :D

Den torbang ni haaa



Kalau nak buat aktiviti lasak flying fox, panjat tali pun boleh. Bayaran untuk 5 aktiviti cuma Rp. 35,000. Memang seronok tengok orang buat, dapat ambil gambar atas tu pun seronok. Saya tak buat sebab waktu kesini bulan puasa. Jadi santai-santai je lah ambil gambar.




Untuk yang nak bermalam di sini, khidmat homestay juga disediakan. Harga sekitar Rp. 300,000 semalam. Satu bilik tu boleh duduk sampai 6-8 orang. Nak jimat boleh tong-tong duit. Baru berapa belas ringgit sorang. Musolla dan tempat makan pun ada. Jadi tak perlu risau.

Boleh tidur ramai2 dalam ni. Sejuk pun sejuk,




Selesai di kalibiru, kami meneruskan perjalanan mencari air terjun. Saya diberitahu ada 3 kawasan air terjun di sekitar kalibiru ni. Dan saya berpeluang ke salah satu.




Lebih kurang satu jam ambil masa untuk sampai ke air terjun Kedong Pedut yang terletak di Kulon Progo. Sekali lagi, permandangan ke sana memang cantik ya Allah.


Rasa macam kat NZ pun ada hihi



Lepas tu dah sampai ke kawasan air terjun lagi lah ternganga. Air dia lawoooo. Subhanallah. Nak tiruk pun best ahahaha siap ada tempat terjun 5 meter. Menggigil kaki den kek atas tu, tapi dah cubo sekali nak lagi. 😄




Seharian memang berbaloi spend di sini. Kalau nak fefeeling duduk desa pun boleh lepak2 makan di gerai2 sekitar kampung tu. Habis mandi perut dah berbunyi, Alhamdulillah otw balik masuk waktu maghrib dan kami pun berbuka bersama.

Memang kenangan yang indah untuk saya dapat jumpa kawan-kawan dan meluangkan time dengan alam bersama.

Kenalkan kawan-kawan petualang saya - 

Dhanang, Agung, Nusaibah, Arif, Ahnaf, Fajri, A'ad, Muhammad. :)
________________________________________________________________________

Apa pun, trip kali ini sangat berbeza dengan trip saya sebelum ini. Kerana trip kali ini ketika bulan Ramadhan dan tidak makan dan minum merupakan satu cabaran. Tetap kawan-kawan mengajar saya bahawa berpuasa tidak menghalang kita untuk terus melakukan aktiviti di luar. Berpuasa bukan lah penghalang untuk terus mengembara. Malah bagi saya ianya satu peluang untuk kita belajar macam-macam. Saya dapat travel dan terus belajar mengenali dunia dan budaya orang lain.

Satu pengalaman menarik yang saya dapat ialah berbuka bersama di lesehan. Kerana azan maghrib berkumandang ketika kami masih di atas jalan, kami mengambil keputusan untuk berhenti dan makan sahaja di gerai tepi jalan. Berbentangkan tikar dan lampu dari handphone, kami berbuka puasa bersama. Memang pengalaman yang cukup berharga. Kami juga berkongsi makanan sesama kami. Nikmat berbuka bersama itu menjadikan detik itu detik yang sangat indah buat saya. Syukur untuk semua rezeki yang Allah bagi.

Bak kata orang, pengalaman itu lebih mahal harganya dari emas.

Akhir kata,

Jangan dirumah terus, Indonesia itu indah!

1 comment:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
    Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.

    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete