Drop Bar Menu

Tuesday, June 14, 2016

Berpuasa di Kalibiru dan Kedong Pedut, Yogyakarta!




Kalau mencari percutian alam yang menyeronokkan, Yogyakarta menawarkan kesemuanya! Pantai, gunung berapi, bukit, air terjun, gua, water rafting, semua ada. Alhamdulillah saya dapat kesempatan ke sini lagi, buat kali ke-5, dan berkesempatan bertemu kawan-kawan saya di sini. Kali ini, kami memutuskan untuk ke Wisata Kalibiru.

Lokasi wisata Kalibiru ini terletak kira-kira 40 km dari kota Yogyakarta dan mengambil masa 1 jam untuk sampai. Disarankan ke sini naik motor atau jip, kerana jalannya berbukit dan kondisi jalan masih berbatu. Tetapi sepanjang perjalanan memang seronok tengok permandangan sekeliling. Permandangan sawah padi dan bukit memang cantik.



Sampai ke destinasi Wisata Alam Kalibiru, kami memarkir motor kami dan terus masuk ke dalam. Tiket masuk berharga Rp.10,000. Kalau weekdays katanya cuma Rp.5,000. Dua kali ganda beb! Tapi tak apa, dah alang-alang sampai masuk je lah. Fuh permandangan dari atas.. Memang cun! Selalu tengok dalam gambar je, kali ni nampak depan mata. Memang tak lepaskan peluang lah untuk bergambar di situ. Ada lokasi yang disediakan khusus untuk bergambar, tapi kena bayar Rp.15,000 untuk ke sana. Tapi bila tengok gambar, memang berbaloi lah!

Sebelum naik ke atas kayu tu fikir masak-masak nak posing macam mana, sebab kita cuma diberi masa 4 minit untuk ambil sebanyak mana gambar yang kita nak. Tak dapat lama-lama, orang ramai beratur nak naik juga :D

Den torbang ni haaa



Kalau nak buat aktiviti lasak flying fox, panjat tali pun boleh. Bayaran untuk 5 aktiviti cuma Rp. 35,000. Memang seronok tengok orang buat, dapat ambil gambar atas tu pun seronok. Saya tak buat sebab waktu kesini bulan puasa. Jadi santai-santai je lah ambil gambar.




Untuk yang nak bermalam di sini, khidmat homestay juga disediakan. Harga sekitar Rp. 300,000 semalam. Satu bilik tu boleh duduk sampai 6-8 orang. Nak jimat boleh tong-tong duit. Baru berapa belas ringgit sorang. Musolla dan tempat makan pun ada. Jadi tak perlu risau.

Boleh tidur ramai2 dalam ni. Sejuk pun sejuk,




Selesai di kalibiru, kami meneruskan perjalanan mencari air terjun. Saya diberitahu ada 3 kawasan air terjun di sekitar kalibiru ni. Dan saya berpeluang ke salah satu.




Lebih kurang satu jam ambil masa untuk sampai ke air terjun Kedong Pedut yang terletak di Kulon Progo. Sekali lagi, permandangan ke sana memang cantik ya Allah.


Rasa macam kat NZ pun ada hihi



Lepas tu dah sampai ke kawasan air terjun lagi lah ternganga. Air dia lawoooo. Subhanallah. Nak tiruk pun best ahahaha siap ada tempat terjun 5 meter. Menggigil kaki den kek atas tu, tapi dah cubo sekali nak lagi. 😄




Seharian memang berbaloi spend di sini. Kalau nak fefeeling duduk desa pun boleh lepak2 makan di gerai2 sekitar kampung tu. Habis mandi perut dah berbunyi, Alhamdulillah otw balik masuk waktu maghrib dan kami pun berbuka bersama.

Memang kenangan yang indah untuk saya dapat jumpa kawan-kawan dan meluangkan time dengan alam bersama.

Kenalkan kawan-kawan petualang saya - 

Dhanang, Agung, Nusaibah, Arif, Ahnaf, Fajri, A'ad, Muhammad. :)
________________________________________________________________________

Apa pun, trip kali ini sangat berbeza dengan trip saya sebelum ini. Kerana trip kali ini ketika bulan Ramadhan dan tidak makan dan minum merupakan satu cabaran. Tetap kawan-kawan mengajar saya bahawa berpuasa tidak menghalang kita untuk terus melakukan aktiviti di luar. Berpuasa bukan lah penghalang untuk terus mengembara. Malah bagi saya ianya satu peluang untuk kita belajar macam-macam. Saya dapat travel dan terus belajar mengenali dunia dan budaya orang lain.

Satu pengalaman menarik yang saya dapat ialah berbuka bersama di lesehan. Kerana azan maghrib berkumandang ketika kami masih di atas jalan, kami mengambil keputusan untuk berhenti dan makan sahaja di gerai tepi jalan. Berbentangkan tikar dan lampu dari handphone, kami berbuka puasa bersama. Memang pengalaman yang cukup berharga. Kami juga berkongsi makanan sesama kami. Nikmat berbuka bersama itu menjadikan detik itu detik yang sangat indah buat saya. Syukur untuk semua rezeki yang Allah bagi.

Bak kata orang, pengalaman itu lebih mahal harganya dari emas.

Akhir kata,

Jangan dirumah terus, Indonesia itu indah!

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
    (pakej lain sila whatsapp)

    Day 1
    ● Tebing breksi
    ● Kotagede (kilang silver & chocolate)
    ● Sandboarding Parangkusumo
    ● Parangtritis beach
    ● Manding (leather arts)
    ● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

    Day 2
    ● Merapi lava tour (sunrise)
    ● Borobudur temple
    ● Kalibiru

    Day 3
    ● Timang beach
    ● Cave tubing pindul
    ● Pinus Forest
    ● Bukit bintang

    Day 4
    ● Drop off to airport

    Harga bermula dari:
    RM 602 (ALL IN)*
    RM 452 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

    Pakej termasuk
    ● Private kereta / van AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
    ● Pick up & drop off airport
    ● Hotel *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
    ● Supir / Pemandu
    ● Makan supir
    ● Parking
    ● Semua entrance fees sesuai itinerary (include Borobudur entrance fee $25 (Rp 325.000)
    ● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
    ● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
    ● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
    ● Air mineral
    ● Insurance

    Exclude:
    ● Flight Ticket
    ● Airport taxes
    ● Gondola ride bilamana pergi timang
    ● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
    ● Menu tambahan untuk dinner / lunch
    ● Tips untuk driver (seikhlasnya)

    Note:
    Harga dapat berubah setiap masa
    Harga tidak berlaku bagi high season

    >>> Untuk pakej pelancongan jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
    >>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
    >>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

    Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.


    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb



    #jogja #yogyakarta #jogjakarta #pelanconganjogja #percutianjogja #pakejpelanconganjogja #pakejpercutianjogja #4d3njogja

    ReplyDelete